Cene nepremičnin

  Določanje cene nepremičnine je odvisno od velikega števila različnih dejavnikov. Osnovni dejavnik, ki vpliva na ceno nepremičnine, je razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Če je ponudba manjša od povpraševanja, bodo cene nepremičnin dosegale višje vrednosti in bodo tudi rasle. Kadar je ponudba dovolj velika oz. večja od povpraševanja, cene dosegajo nižje vrednosti ali se celo znižajo. Povpraševanje oz. ponudba sta odvisna od zaposlitvenih možnostih na posameznem območju, demografskega gibanja, višine obrestnih mer, davčne politike…

  Ceno torej oblikujemo glede na tržne razmere. Pomembno je upoštevati lokacijo nepremičnine, starost in ohranjenost nepremičnine, oddaljenost od trgovin, šol, vrtcev, bank, pošt, javnega prometa, zdravstvenih domov, prometnih povezav…

  Kaj se bo dogajalo s cenami nepremičnin v bodoče, je težko napovedati, zato so mnenja zelo različna. Zagotovo pa drži, da se bodo cene nepremičnin na dolgi rok zviševale.

  Trenutna gospodarska situacija je povzročila, da kupci čakajo z nakupom, saj se počutijo negotove in se ne upajo zadolževati. Veliko so k temu pripomogli tudi mediji, ki so včasih nekatere trditve posameznikov preveč izpostavljali. Dejstvo pa je, da je nakup nepremičnine odvisen tudi od finančne moči in načina financiranja nakupa, kjer pomembno vlogo odigrajo banke s svojimi obrestnimi merami.

  Trg nepremičnin v Sloveniji je specifičen. Ni primerljiv s trgom (npr. ZDA), kjer je veliko špekulantov. Pri nas je 99% prodajalcev nepremičnin, ki bivajo v nepremičnini, ki jo prodajajo, se jim ne mudi s prodajo, zato ne pričakujmo, da bo takšen prodajalec občutno znižal ceno.

  Mnenja smo, da cene nepremičnin v prihodnje ne bodo več izrazito padle in da se bo trg umiril.

  Zanimanje za nakup obstaja, ponudbe je veliko, kupci lahko izbirajo. Če ima kupec lastna sredstva (vsaj 20% polog) je sedaj pravi čas za nakup.

  Nepremičnina je v tem času tudi ena izmed najvarnejših naložb.