Zakaj hipotekarni kredit?

  Kupujete nepremičnino? Najemite hipotekarni kredit!

  Izjemno redki so tisti, ki nepremičnino kupujejo s šopom gotovine. Praviloma je nakup povezan z najemom kredita. Najpogostejši obliki financiranja sta stanovanjski in hipotekarni kredit. Hipotekarni kredit ima kar nekaj prednosti, denimo daljšo dobo odplačevanja, pri najemu vam bodo upoštevali različne vrste prihodkov ipd. Tak kredit je namenjen kreditojemalcem, ki kupujejo stanovanjsko nepremičnino in potrebujejo kredit višje vrednosti. Praviloma imajo ugodnejšo obrestno mero in daljšo dobo odplačevanja, tako boste pridobili več sredstev, kot bi jih s klasičnim stanovanjskim kreditom.

  Najem hipotekarnega kredita je nekoliko bolj zapleten. Tovrstno odločitev je priporočljivo zaupati banki, ki ima dolgoletno tradicijo. Izogibajte se raznim špekulativnim finančnim institucijam. To je naš nasvet.

  Seveda se vse začne pri idejah, sanjah, željah ali kakorkoli boste temu rekli. Poiščite hišo ali stanovanje, ki si jo/ga želite in si lahko privoščite. Ko boste imeli v rokah listek s ceno, je čas, da potrkate na vrata banke.

  Skrbno preštejte cekine in ugotovite, koliko lastnih sredstev imate in koliko jih boste lahko pridobili s kreditom, ki ga najemate. Višina hipotekarnega kredita je odvisna od kreditne sposobnosti, predračunske vrednosti investicije, vrednosti zastavljene nepremičnine in dobe vračila. Pri nekaterih bankah vam lahko odobrijo hipotekarni kredit v višini 100% vrednosti nepremičnine, ki jo kupujete, večinoma pa je to 70% ali 80% vrednost. Pri izbiri nepremičnine je najbolj varna in najkrajša pot iskanje preko nepremičninske družbe z državno licenco. Izberite že uveljavljeno z znanim imenom. Dobra nepremičninska družba vam bo predstavila vse možnosti, svetovala vam bo glede najboljše izbire bank pri najemanju kredita, povezala z bančnim svetovalcem, ki vam bo v celoti prisluhnil, ocenili bodo vaše kreditne sposobnosti, potrebovali bodo potrdila delodajalca o višini osebnega dohodka, če prejemate honorar, boste morali navesti njihove vire in višino ter poskrbeti dokazila tudi o morebitnih prejetih rentah in najemninah. Banka vam bo izdelala informativne izračune in vam pojasnila možnosti odplačevanja kredita. Predložen seznam dokumentov in dokazil, ki jih morate pridobiti za najem kredita za posamezno vrsto nepremičnine, mora biti ustrezen glede na vaš status, torej če ste zaposleni, samozaposleni, pogodbeno zaposleni, upokojenec, kmet in podobno.

  Pri hipotekarnem kreditu se boste morali odločiti s katero nepremičnino boste kredit zavarovali. To je lahko nepremičnina, katere lastnik ste že ali tudi nepremičnina, ki jo boste šele kupili. Nepremičnino pa lahko zastavijo tudi vaši družinski člani oziroma kdorkoli, ki je lastnik nepremičnine v Republiki Sloveniji, za kredit, ki ga boste najeli.

  Z dobro načrtovanim hipotekarnim kreditom si boste lažje privoščili nepremičnino svojih sanj. Bodite pogumni, ne obotavljajte, še posebej, če ste najemnik, kajti lastna streha nad glavo je privilegij, simbolni status. Najemnino, ki jo zdaj plačujete lastniku stanovanja lahko spremenite v anuiteto kredita za lastno stanovanje.